SURAJ EYE INSTITUTE

Oogarts/chirurg Vinay Nangia kreeg de unieke kans zich na zijn Indiase opleiding tot oogarts verder te specialiseren in Engeland en de Verenigde Staten, waar hij onder andere aan Harvard studeerde. In 1993 keerde hij terug naar zijn geboortestad in Centraal India. Zijn missie was om de oogheelkundige zorg hier naar een hoger plan te tillen. Zijn aandacht ging daarbij speciaal uit naar de miljoenen mensen in en rond de stad die geen toegang hadden tot gezondheidszorg.

Zijn droom kwam uit toen hij met hulp van donoren uit onder andere Nederland op 11 februari 2002 een eigen non-profit oogziekenhuis opende in de miljoenstad Nagpur, het Suray Eye Institute (SEI). Inmiddels is de bescheiden unit van het begin uitgegroeid tot een toonaangevende ‘landmark’ in Nagpur. Vinay Nangia zet zich nog steeds onvermoeibaar in voor achtergestelde groepen maar wordt ook erkend als een expert als het gaat om nieuwe ontwikkelingen in zijn vakgebied.

Voor een korte introductie van het Suraj Eye Institute : https://www.youtube.com/watch?v=HOtOX1igAMU 

8,3 Miljoen mensen in India zijn blind, dat is 20% van het wereldwijde aantal. De meeste van deze mensen wonen in de stedelijke slums of op het platteland, waar geen directe toegang tot gezondheidszorg is. In Nagpur, een stad van 2,4 miljoen inwoners, wonen ruim 1 miljoen mensen in slums. Teams van het Suraj Eye Institute bezoeken de slums en reizen tot honderden kilometers buiten de stad om slechtzienden en blinden op het platteland te kunnen helpen. Alle patiënten, rijk of arm, komen in aanmerking voor dezelfde behandelingen in het ziekenhuis.

“Op school kon ik niet goed meekomen, iedereen dacht dat ik het niet begreep. Toen kwamen ze op school voor een ogentest. Nu ik een bril heb is mijn leven compleet veranderd. Ik haal nu goede cijfers en droom er van om verder te leren”.

De helft van alle operaties in het Suraj Eye Institute wordt ‘charitatief’ uitgevoerd. Om te kunnen voortbestaan moet het ziekenhuis daartegenover voldoende inkomen uit behandelingen van betalende patiënten krijgen. Om dit model te kunnen handhaven moet het ziekenhuis uitblinken op haar vakgebied. Dat betekent deskundig personeel, werken met moderne apparatuur en toepassing van de nieuwste technieken.

Het Suraj Eye Institute werd in de loop der jaren leidend in vele onderzoeken en ging samenwerkingen aan met instituten en universiteiten. Het werd erkend als opleidingsziekenhuis voor basisartsen. Het medisch team bestaat tegenwoordig uit elf oogartsen. Vinay Nangia levert met zijn publicaties en via een uitgebreid netwerk en vele bestuursfuncties een grote bijdrage aan de ontwikkeling van zijn vakgebied.

‘Geen enkel kind mag worden gemist’. Het Suraj Eye institute heeft een programma ontwikkeld om schoolkinderen in de slums en de buitengebieden te kunnen bereiken. Het ‘social team’ trekt er wekelijks op uit om op de scholen de ogen te controleren. Er worden brillen aangemeten en zo nodig volgt een operatie. Ruim tweehonderdduizend kinderen werden in de loop der jaren bereikt.

 Samenwerkingen werden opgezet met districtsziekenhuizen tot wel 180 kilometer ver weg, waar beperkt apparatuur aanwezig is. Het SEI neemt eigen apparatuur mee en controleert op diabetes en velerlei andere afwijkingen. Hierna kan behandeling in het SEI volgen. Meer dan 40.000 patiënten werden al doorverwezen. Daarnaast worden gratis aanvullende screenings van vroeg geboren baby’s gedaan om te voorkomen dat ze blind worden. Per jaar worden zo’n 2.000 vroeg geborenen geholpen. Tot ver buiten de stad worden zogenaamde outreach-programma’s uitgevoerd. Teams van het Suraj Eye Institute hebben meer dan duizend dorpen bezocht. Dit is vooral gericht op het voorkomen en verhelpen van blindheid bij volwassenen. Zo nodig wordt een gratis operatie in het SEI uitgevoerd. De stedelijke slums bezoekt het SEI bijna dagelijks met mobiele klinieken. Het aantal patiënten hier is eindeloos.

Vinay Nangia: "the Suraj Eye Institute still stays a humble and somewhat small organization, from the point of view of its infrastructure. However, we did okay. We worked hard, and we did things and went where none had gone before with the limited assets we had, and we are happy about it. As a non-profit foundation we stuck to our ideals over time.

The Challenges have been immense and continue to be so. To stay relevant year after year in a fast changing country each health care scenario needs energy and good will. Both of them stay relevant in helping us reach the – Goal of Sight – from moment to moment.

It is simple to understand that we could not have travelled without all who worked at the Institute and all who supported us in more ways than I can recount. I hope that each one of you reading this will want to be a part of us and support us in our mission to excel in eyecare, in reaching out to the poorest of the poor and in science, research and training."