RWANDA CHARITY EYE HOSPITAL
Piet Noë is sinds 2004 werkzaam in Rwanda als oogarts en veelzijdig chirurg. Na zijn opleiding in Nederland werkte hij eerst kort in Oeganda, daarna in Rwanda. In 2016 besloot Piet Noë zich daar, na een tussenjaar werk in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, definitief te vestigen. In de periode 2017-2018 bouwde hij met hulp van vele donoren een modern oogziekenhuis aan de rand van de hoofdstad Kigali. Samen met Pierre-Claver Ndahayo vormt hij de directie van het Rwanda Charity Eye Hospital (RCEH).
Het bijzondere aan het Rwanda Charity Eye Hospital is de charitatieve missie. Piet Noë en zijn team leveren moderne oogheelkundige zorg, gebruikmakend van de nieuwste technieken en moderne apparatuur, ongeacht iemands financiële situatie. Het RCEH is het enige ziekenhuis in Rwanda dat praktisch iedere behandeling of operatie kan aanbieden en waar geen financiële drempels gelden.
Het Rwanda Charity Eye Hospital voorziet in een grote behoefte. Oogaandoeningen komen in Rwanda heel veel voor. 1 procent van de mensen ouder dan 50 is, meestal vermijdbaar, blind. Het aantal oogartsen in Rwanda schommelt rond de 16 op een bevolking van 12.7 miljoen inwoners. Per jaar bezoeken circa 32.000 patiënten het ziekenhuis van ‘dokter Piet’, zelfs vanuit naburige landen. Jaarlijks voert Piet Noë ruim 6.000 oogoperaties uit.
Patiënten kunnen terecht voor oogmetingen, een cataractoperatie of voor een meer ingrijpende behandeling. Er komen veel kinderen met aangeboren afwijkingen, mensen die een ongeluk hebben gehad, mensen die al jarenlang blind zijn of dit dreigen te worden.
Piet Noë is een van de weinigen in het land die netvliesoperaties uitvoert. Maar ook voor een laserbehandeling bij glaucoom, een medisch noodzakelijke plastische operatie, of een operatie tegen scheelzien kun je terecht in het Rwanda Charity Eye Hospital. Kinderen met kanker in het oog komen relatief veel voor en kunnen hier worden geopereerd. Regelmatig worden er hoornvliezen getransplanteerd.
De inzet en het humanitaire werk van Piet Noë bleef niet onopgemerkt. In 2017 werd Piet Noë na een stemming door ruim 3000 arts-specialisten in België benoemd tot ‘specialist van het jaar’. In 2018 ontving Piet Noë voor zijn uitzonderlijke verdiensten de prestigieuze Christoffel Plantin prijs.
In het RCEH werken zo’n zestig medewerkers, waaronder twee oogartsen. Er zijn elf consult-kamers en een operatiekamer met drie operatietafels. Het ziekenhuis heeft honderd bedden. Verder beschikt het ziekenhuis over de modernste laserapparatuur, een optiek met optische werkplaats, een apotheek en een lab.
Het Rwanda Charity Eye Hospital is een non-profit organisatie, welke financieel onafhankelijk van subsidies of overheidssteun is. In 2019 kwamen de contracten met alle verzekeringsmaatschappijen rond. Dat de Rwandese overheid de komst van het RCEH ook toejuichte bleek uit de snelle aansluiting bij het staatsziekenfonds en de in 2020 verbeterde toegangsweg naar het ziekenhuis. Donaties die het ziekenhuis bij tijd en wijle ontvangt worden besteed aan aanvullende investeringen ter verdere verbetering of uitbreiding van de zorg voor de patiënten. De minister van gezondheid, mw. Diane Gashumba, opende op 18 november 2018 feestelijk het Rwanda Charity Eye Hospital. Naast vertegenwoordigers van overheid en velerlei organisaties waren ook vele buurtbewoners bij de opening aanwezig.
Voor een indruk van de opening: https://www.intyoza.com/kamonyi-rwanda-charity-eye-hospital-byatashywe-ku-mugaragaro-reba-am